De 3 belangrijkste gevolgen van het regeerakkoord voor zzp’ers

Wat zijn de drie belangrijkste gevolgen van het regeerakkoord voor jou als zelfstandige professional?

1. De wet DBA wordt vervangen
De omstreden zzp-wet die duidelijk moest maken wanneer je een zelfstandige bent en wanneer niet, wordt vervangen door een opdrachtgeversverklaring. Bij opdrachten waarin een zelfstandige langdurig voor één opdrachtgever werkt vult de opdrachtgever vooraf online deze verklaring in.
De opdrachtgeversverklaring is niet verplicht bij een hoog tarief (> € 75 per uur) in combinatie met een korte duur (< 1 jaar) van de overeenkomst of bij een hoog tarief in combinatie met het niet verrichten van reguliere bedrijfsactiviteiten.

2. Er komt een minimumtarief
Het nieuwe kabinet wil een minimum uurtarief vastleggen van € 15 tot € 18 per uur. Werk je als zelfstandige wél tegen een lager uurtarief, dan word je volgens het huidige kabinet niet als zzp’er gezien en is je opdrachtgever verantwoordelijk voor een arbeidscontract inclusief vakantiegeld, vergoeding bij ziekte en WW.

3. De zelfstandigenaftrek wordt opnieuw bekeken
De zelfstandigenaftrek voor ondernemers met een eenmanszaak, VOF of maatschap wordt waarschijnlijk verlaagd. Als je voldoet aan het urencriterium (1225 uur) mag je nu een bedrag van € 7.280 per jaar van je belastbare inkomen aftrekken. Hierdoor betaal je minder premies en belasting dan werknemers. Pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering blijft niet wettelijk verplicht.