Platform-Z gaat LIVE gemist?? Kijk en lees hier terug.

Meer dan 25 leden checkten vanuit hun werk- of woonplek online in bij onze eerste ‘Platform-Z gaat LIVE!’-meeting. Voor sommigen even wennen, maar in deze tijden went alles in een sneltreinvaart.

Als eerste kreeg wethouder Inge Nieuwenhuizen het woord. Zij gaf een overzicht van de maatregelen zoals die door de centrale overheid en door de gemeente zijn uitgevaardigd. Ten eerste voor de opvang van inkomstenderving zoals regelingen voor Werktijdverkorting (NOW), tijdelijke bijstand (BBZ), eenmalige compensatie, uitstel van betalingen en verlagen van voorlopige aanslagen (zie verder dit overzicht). Ferm Werk, de uitvoeringsorganisatie van onze gemeente en de gemeente Woerden, kreeg in de week van 25 maart al meer dan 400 aanvragen voor extra bijstand te verwerken.

Verder gaf Nieuwenhuizen aan dat de gemeente versneld facturen van ondernemers gaat betalen en zal er uitstel van betaling van lokale belastingen zijn.

Om het contact tussen gemeente en ondernemers meer te stroomlijnen en informatie te bundelen is een Taskforce opgericht, bestaande uit Ondernemers Platform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) en de gemeente. Alle lokale initiatieven, regelingen en maatregelen, terugkoppeling van ondernemers naar gemeente zijn te vinden op de pas gelanceerde website opbrhelpt.nl. Platform-Z maakt ook deel uit van deze Taskforce.

Luister het volledige verhaal van Inge Nieuwenhuizen:

Daarna deed bestuurslid Olaf van Dijk een rondje langs de ingecheckte leden. Een samenvatting:

Het nieuwe werken

 • Wennen aan remote overleg en coaching, vooral voor zp-ers met (normaal gesproken) direct klantcontact. Er zijn communicatiebureau’s die online-ondersteuning aanbieden (info bij Lia Broekhuizen).
 • Wennen aan thuis werken in combinatie met thuislerende kinderen (tips van Marguerita).
  Advies van kindertherapeut Marieke de Jong: zoek en bewaar je eigen rust, kinderen stemmen af op jouw energielevel.
 • Beter focussen: geen nieuws tijdens werktijd, takenlijst inclusief pauzes, werk in blokken.

Ook al is het zeer verschillend per branche, bijna iedereen had een terugloop in werk en sommigen hebben hun praktijk moeten sluiten. Hoe ga je toch door? Tips:

 • Houd het klantencontact warm! Bijvoorbeeld via een belangstellend telefoontje/mailtje, het toesturen van informatie.
 • Doe je achterstallige klussen (website, LinkedIn, nieuwsbrieven, onderhoud). Wees klaar als het weer begint.
 • Gebruik je tijd om nieuwe ideeën /plannen uit te werken.

Aangeboden ondersteuning en hulp vanuit de leden

 • Marjan van der Wel stelt voor ‘Inner Circles’ op te richten: kleine groepjes zp-ers, die wekelijks even bij elkaar gaan zitten om ervaringen en tips te delen. De eerste is afgelopen maandag al van start gegaan.
 • Marguarita Bisschop deelt graag haar kennis van het hebben van een Online Business. Hoe doe je dat en hoe schakel je om? Meer informatie over een Online Spreekuur met Marguarita volgt.
 • Aanbieden van werkplekken: sommige leden hebben een (extra) werkruimte ter beschikking. Wellicht matchen met thuiswerkende leden met kinderen, die de drukte af en toe willen ontvluchten?