Verslag Financiën voor zelfstandige professionals

Verslag bijeenkomst donderdag 13 juni 2019

Het was een relatief klein gezelschap dat deze bijeenkomst aanwezig was. Blijkbaar bestaan er weinig vragen over fiscale en financiële aangelegenheden. Of waren veel leden deze avond verhinderd?

Terwijl de AOV verplichting juist weer zo actueel is geworden door het onlangs afgesloten pensioenakkoord. Zelfstandigen moeten zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Op dit moment heeft slechts 20% van de zelfstandigen een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten.

De hoge premie van een AOV is een veelgehoord bezwaar. Het gaat namelijk al snel over enkele honderden euro’s premie per maand. En dat is voor velen niet te betalen.

Tijdens zijn presentatie legde financieel adviseur Frank Suers uit dat er ook alternatieven zijn. In Woerden wordt binnenkort een Voorzieningenfonds opgericht. Dat is een soort Broodfonds, maar de details zijn net iets anders. Het voordeel van zo’n fonds is dat je met een redelijk kleine groep, vanaf 20 tot maximaal 50 personen, zorgt voor het inkomen als een lid van de groep door ziekte niet kan werken. De wachttijd is 30 dagen, dat betekent dat je alleen de 1e maand zelf moet overbruggen. Er zijn geen ingewikkelde toelatingseisen, en ook de voorwaarden voor uitkering zijn beter geregeld dan bij de gemiddelde verzekeraar. Omdat je elkaar kent, is de sociale controle beter, en wordt er niet snel onterecht aanspraak gedaan op een uitkering, zo blijkt in de praktijk. Bekijk de presentatie van Frank: Broodfonds versus AOV.

Willeke de Waal verzorgde een interactieve presentatie over de meest gestelde vragen door ondernemers met een eenmanszaak. Ben je een BV of een eenmanszaak, en wat zijn de voor- en nadelen daarvan? Hoe regel je jouw pensioen? Wanneer is een oudedagsreserve interessant? Welke kosten zijn (niet) aftrekbaar? Bekijk de presentatie van Willeke: Financiën voor zelfstandige professionals.