Corona: waar kun je als Zelfstandig Professional terecht?

Oké, wat nu? Je bent zelfstandig professional en je was lekker aan de slag. En ineens worden projecten uitgesteld, bijeenkomsten gecanceld, opdrachten afgezegd… Natuurlijk ben je niet de enige die de gevolgen van het Corona-virus ervaart, maar als zelfstandig ondernemer heb je wel specifieke vragen. Hoe hou je de komende tijd het hoofd boven water?

(Photocredit: shixart1985, license Creative Commons 2.0)

Bart van den Belt, onze spreker in het Evertshuis november afgelopen jaar (zie verder op deze site), heeft ons een mail gestuurd waarin hij de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven en zzp-ers bondig samenvat. Platform-Z heeft hieruit de belangrijkste punten gehaald, specifiek geldend voor zelfstandigen:

Noodloket en compensatieregeling (ZZP / MKB)
Alle bedrijven (ZZP en MKB) die door het Coronavirus hun deuren moeten dichthouden kunnen gebruik maken van een compensatieregeling. Dit betreft een vaste tegemoetkoming van € 4.000. Meer informatie volgt.

Versoepelde aanvullingsregeling voor ZZP’ers (ZZP)
Er is tijdelijk een versoepelde regeling om ZZP’ers te ondersteunen zodat ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Er kan een aanvraag bij de gemeente worden gedaan voor een aanvulling op het salaris tot het sociaal minimum voor een periode van drie maanden. Deze aanvullen hoeft niet te worden terugbetaald.  Daarnaast is er geen partner- en vermogenstoets en zal de overheid er alles aan doen om dit binnen vier weken (i.p.v. de gangbare 13 weken) te realiseren.
Er is tijd nodig om deze regeling goed neer te zetten dus hou de berichten in de gaten.

Alle ondernemers krijgen uitstel om belastingen te betalen (ZZP / MKB)
Alle ondernemers (ZZP en MKB) krijgen drie maanden uitstel om belastingen te betalen. Dat geldt voor iedereen. Het gaat hier om uitstel voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting en de loonbelasting. De invorderingsrente wordt verlaagd van 4% naar bijna 0%. Eventuele verzuimboetes zullen niet hoeven te worden betaald.

Verlaging vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting
Ondernemers kunnen verlaging aanvragen voor de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting.

 

En kijk ook eens bij de laatste berichten op de website van Platform-Z lid Willeke de Waal.

Wist je dat de Kamer van Koophandel een speciaal ‘Corona-loket’ heeft geopend? Voor alle vragen omtrent ondernemen in deze tijd en ondersteunende regelingen. Hou rekening met drukte en wachttijden, dus alleen voor prangende vragen.

Voor meer informatie over ondersteuning of (wettelijke) maatregelen voor zzp-ers, kijk ook eens op:
PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) – Coronavirus: waar kun je terecht als zzp-er?

En natuurlijk kunnen we als Platform-Z ook van alles voor elkaar doen. We zijn niet voor niets een platform vóór en dóór leden!

  • Neem contact op met elkaar als je wat wil delen of iets wil overleggen.
  • Benader elkaar als je een luisterend oor nodig hebt.
  • Wissel ervaringen en tips uit; gebruik daarvoor onze Facebook– en LinkedIn-groepen!
  • Laat het ons weten als je een site vindt met relevante informatie voor zzp-ers. Wij plaatsen het op de site, op Facebook en LinkedIn.

Update agenda: het geplande bedrijfsbezoek op donderdag 9 april gaat NIET door.