Je bent een mens, maar vooral een reptiel

Stel: je bent op zoek naar een nieuwe auto. Je gaat naar de showroom en zegt tegen de verkoper dat je een nieuwe auto wilt. De verkoper laat de auto zien. Je betaalt en neemt de auto mee naar huis.
Werkt verkoop volgens jou zo? Uiteraard niet!

Verkopen is simpel. Of toch niet?
Het (ver)koopproces bestaat uit veel meer dan die ene stap naar de aankoop zelf. We denken wel dat we ons verstand gebruiken bij het maken van keuzes, maar de praktijk is anders. We laten ons leiden door ons gevoel of, sterker nog, door onze instincten!


JIJ bent ondernemer / partner / ouder. Als je snapt hoe ons brein in elkaar steekt, en hoe we beslissingen maken, kun je hier je voordeel mee doen.

Reserveer nu je tickets voor ons evenement met filosoof en cabaretier Paul Smit op donderdag 10 oktober.


Hoe werkt jouw brein? Wie houdt wie voor de gek? 

In slechts een split seconde omarmen we het ene merk en negeren we het andere. Dat heeft alles te maken met hoe onze hersenen werken. Onze hersenen zijn verdeeld in drie delen:

  • het reptielenbrein (zoekt veiligheid)
  • het zoogdierenbrein (zoekt plezier)
  • het menselijke brein (zoekt een doel)

Het reptielenbrein is het oudste deel van onze hersenen. Het is puur gericht op overleven en bestuurt de functies die daaraan bijdragen, zoals de bloedsomloop, hartslag en ademhaling, maar ook onze instincten, bijvoorbeeld om te vechten, te vluchten of te bevriezen in een bepaalde situatie. Het denkt niet na over communicatie maar reageert automatisch op bepaalde impulsen.

In het midden van onze hersenen zit ons zoogdierenbrein. In dit deel zitten onze emoties, herinneringen en motivatie. Het kan inleven en aanvoelen en is gevoelig voor non-verbale communicatie. Dit deel maakt dopamine aan, een stofje dat wordt uitgestoten als je dingen doet die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals lekker eten. Het plezier dat je voelt, maakt dat je het gedrag wilt herhalen. Of dat nou verstandig is of niet doet er niet toe, het zoogdierenbrein denkt maar aan een ding: “Nu genieten!

Het mensenbrein (de neocortex) is het jongst ontwikkelde deel van onze hersenen. Je zou het je gezonde verstand kunnen noemen. Het kijkt ver vooruit naar de consequenties van gedrag of besluiten, kan doelen stellen en helpt je om die impulsaankoop juist niet te doen, maar je te beheersen. We gebruiken dit brein om rationeel te beredeneren.


We denken allemaal van onszelf dat we slimme en nadenkende mensen zijn, die geen domme beslissingen nemen, omdat we altijd goed nadenken. Toch worden de meeste beslissingen getroffen op basis van emoties. Ons reptielenbrein, maar ook ons zoogdierenbrein heeft immers sterk de neiging om ons mensenbrein te overheersen. Het reptielenbrein en het zoogdierenbrein hebben veel meer invloed heeft op het gedrag dan het menselijke brein. Het reptielenbrein reageert bovendien veel sneller en krachtiger.


Hoe dit werkt, en hoe JIJ je voordeel daarmee kan doen vertelt filosoof en cabaretier Paul Smit op donderdag 10 oktober bij ons evenement:

Hoe werkt jouw brein? Wie houdt wie voor de gek? Reserveer nu je tickets